Meteen naar de inhoud

Hooistomer maken

  Wij hebben twee van onze paarden die nogal gevoelig zijn voor stof wat van het hooi afkomt. Dit heeft natuurlijk ook met de kwaliteit van het hooi te maken maar is soms onoverkomelijk. Het zou ook nog kunnen zijn dat er een soort van schimmel in je hooi zit en je kunt schimmels hun werking laten verliezen bij temperaturen van 65 graden.

  Je kunt hooistomers kant en klaar kopen maar die zijn erg duur. Wij hebben de stomer ook alleen nodig in de periode november tot maart/april daarna kunnen ze weer op de wei. Zo eens op internet wat rondgekeken en ik dacht die hooistomer kan ik ook zelf maken. Zie hieronder het proces en het eindresultaat.

  Wat heb ik ervoor gebruikt:

  • flight-case. Maat 120x60x60cm
  • Wagner behangafstomer W16
  • kunststof beplating voor binnenzijdes
  • Kit. Ik had nog sanitairkit staan maar montagekit is beter –> ervaring
  • nog wat andere ditjes en datjes..

  De flight-case heb ik gekregen van mijn broer die had hem over. Er zijn er op marktplaats ook te vinden. Het voordeel van een flight-case is dat het een stevig geheel is en heeft ook een goede sluiting.

  Zo zag ie eruit toen ik begon:

  Via een ander familielid heb ik de beplating gekregen en helemaal op maat gezaagd. Dit was een luxe omdat het hierdoor allemaal in een keer aan de binnenkant paste! Ik heb de beplating vastgezet met sanitair-kit. Ik had deze nog staan en hij was over de datum. Achteraf gezien was montagekit beter geweest. De saniair kit hechte niet meer zo goed als ik gehoopt had.

  Na een nachtje drogen van de kit en het verwijderen van de beschermfolie is dit het resultaat:

  Toen bedacht ik mij ineens dat er ook een afvoer in moest komen om het vocht van achterblijft van het stomen te kunnen afvoeren. Omdat ik nogal wat rommel verzamel had ik ook nog een afvoer met stop liggen en deze heb ik achterin de box gemaakt. Hiermee heb ik ook meteen bepaald dat ik flight-case rechtop ga zetten om zo ruimte te kunnen besparen. Dit had wel een klein nadeel dat de deur scheef ging hangen maar dat heb ik opgelost met een geleider onder die bij het sluiten de deur omhoog duwt.

  Om de stoom in dee cabine te krijgen had ik in eerste instantie bedacht om de slang er gewoon in te hangen. Ik heb gezien dat de meeste dat zo deden. Om de stoom beter door de cabine te verspreiden heb ik gekozen om een stok uni-pijp (verwarmingsbuis) zo te buigen dat deze achterin en op de onderkant van de cabine zit. Ik heb er om de 15cm een klein gaatje +/- 1,5mm in geboord om ze de stoom om meerder punten uit de pijp te lateen komen.

  Toevallig nog een paar metalen rekken liggen met gaatjes, die heb ik passend gemaakt voor de achterkant en de onderkant. Hierdoor ontstaat er een ruimte waar de stoom kan circuleren en nog beter verdeelt wordt. Hoe dit soort rekken heten of waar je het zou kunnen kopen weet ik helaas niet. Op de onderkant van het metalen rek heb ik een stuk tuinslang gemaakt om ervoor te zorgen dat je je hand niet openhaalt als je het hooi eruit haalt.

  Als laatste heb ik er een paar poten onder gemaakt om hem op hoogte te brengen zodat hij gemakkelijker is in en uit te laaien met hooi. Ook dit had in “toevallig” nog liggen. Een paar houten klossen had ook gekund.

  We hebben de hooi stomer nu zo’n 2 maanden in gebruik. Het gaat erg goed. De totale tijd van stomen is 75 minuten. Dat is 15 minuten voor het opwarmen van de stomer en 60 minuten om te stomen. Ik heb er een tijdklok tussen gezet. We stomen namelijk 2 maal per dag. 1 keer begint de stomer om 5:45u in de nacht, zo hebben we vers hooi in de ochtend en voor de middag. Na het einde middag-portie vullen we de stomer weer en gaat hij weer aan van 20:45u t/m 22:00u voor het avond menu! Het voordeel van deze tijden is ook dat we in nachttarief zitten van de stroom en dat is stukken goedkoper.

  Wat ik eerder al aangaf heeft het hele project mij weinig geld gekost omdat ik het een en ander bij elkaar heb gescharreld. De hooistomer was de duurste investering a € 55,00 bij de karwei. De hooistomer is wbt design ook niet moeders mooiste maar het werkt super. De paarden vinden het ook erg lekker en niets is lekkerder dan ‘s-morgensvroeg de geur van heerlijk vers hooi!

  Heb je vragen of opmerkingen over dit project laat dan gerust hieronder een bericht achter.

  Geef een antwoord